Wednesday, May 24, 2017

1035 : Trip Melaka Bandaraya Bersejarah - Day 2

Hari kedua!

Hari kedua ni memang pulun abeslah segala tok nenek tempat dan aktiviti yang dorang dah pilih nak pegi dan buat. Pagi tu ape2 hal, sarap lah dulu. Kitorang sarap dekat2 hotel tu je. Done sarap, kami ke lokasi yang pertama yakni.. Kampung Morten.


pun sebok gak nak posing huahaha

yang ni yelah pelancong. hahaha

Tak lama sangat kat situ, memang snap snap pic pastu berambs. Lokasi seterusnya, Skypark @ The Shore. Tempat ni walaupun aku dah pegi dan sebenarnye taknak pegi dah, namun demi tetamu2 sekelian ku gagahkan jua jebat *korek tabung*


panas namampossss







Setel. Masuk lepak dalam The Shore minum2 dulu.. Tengah panas terik ni. Aku tengok dah nak dekat time lunch so bole la kot gi lunch terus. Sebelum tu singgah jap Masjid Kg. Ulu, dak Ann nak snappy2. Lets go!



aku tak masuk dalam sebab time ni 'kedatangan' hehe
Pastu terus shoot ke Ee Ji Ban Chicken Rice Ball. Aku pun pestaim nak try masa ni, teruja nokkssssss

order order

set 5 ketoi ni tak silap aku RM7. 

sedap nasik bulat ni tapi tu laa mahal pleks. ikotkan lubang tekak den, mau order lagi sepinggan hahaha! aku order makanan je, air mineral ade lagi #SisCubaJimatBerbelanja lulz

Alhamdulillah masa ni tak susah pun nak dapat meja. Sebab bila baca review orang kata selalu penuh kan. Syukurlah semua dipermudahkan untuk para tetamu meolssss (tiru Qas hiks).

Lepas makan, terus ke Masjid Selat untuk solat zohor.

ni je pic aku snap. huehehhe

Lepas solat, bincang dalam kete jap nak gi mana. Memula plan malam tadi nak ke Alor Gajah makan cucur udang (aku tak penah makan ok kat situ), tapi petang tu cadang nak makan ikan bakau kat Umbai. Macam jauh je nak patah2 balik. So kitorang decide sebulat nasik untuk ke Perkampungan Hang Tuah kat Duyung sane. Aaaa aku pun tak penah sampai tempat ni! Jom!

ade orang buat kenduri kawen kat kawasan ni masa tu.. rasa nak join makan je hahahaa




panassssssss

bestnyeeeee umah kampong. sukeeee


terjumpe makcik jual putu piring sebelum masuk ke kawasan tu. terus order. balik dari round2 baru amek. nampak tu gula melaka siap cairrrrr yummeh

aku share dengan sapetah. lupe dah. ke aku makan sorang? huahahaha

Dari situ, kitorang terus ke Umbai. Sampai kat situ rasanye sebelum pukul 6 petang, dah boleh start order dah. Pakcik tu kata baik order sekarang, ni kejap lagi ramai le orang. So wegais pun cop tempat dan pegilah mengorder.


aku jaga meja masa dorang gi order. ade kakak jual buah dalam pinggan gini, aku rembatlah satu. RM5 kot. oklah tu..

sambal pepahat dengan telur

ikan jaket bakau

my feberet sotong goreng tepong

Lepas makan, round-round area belakang kedai tu.. kawasan paya. Marilah snappy2




Patutnya nak jumpe Bear kat sini tapi ade pulak masalah komunikasi so tak tercapailah hajat wegais nak jumpe dia. Takde rejeki weols. Takpelah. So setel sume kat sini, marilah pulang ke pangkal jalan.

Btw sesambil berjalan ni, aku terjumpe ade orang share pasal black pancake Ahmad Lim tu. Aku memang dah lama teringin (padahal ade je kat Shah Alam huahahaha) tapi bila aku gugel location, haaa dekat je dengan hotel kitorang. Yahuuuuuuuu


amek perisa nutella. sedap!

nak lagi! nantilah beli kat sini (Shah Alam lah)

Lepas makan pancake itam, kitorang sambung ronda kat pasar malam sebelah MP tu. Aku takde beli apelah, dorang ade la kot beli air dengan apetah. Pastu balik hotel.. aku dah rimas ni nak mandi sesangat! Hahahahaha

Done. Esok hari last! Bersambung emma maembonggg

No comments: